13-10-2025 Sevilla: tour naar Setenil en Ronda
13 oktober 2025 - Sevilla, Spanje
Vandaag staan we vroeg op want om kwart voor acht moeten we bij de bus zijn waarmee we een tour gaan maken naar het witte dorpje Setenil en de prachtig gelegen stad Ronda. De bus vertrekt vlakbij de Torre d'Oro. We wandelen om tien over zeven naar de metro, maar dan slaat de schrik toe: het metrostation is nog dicht! Hoe kan dat nou? Dan realiseer ik me dat het gisteren een nationale feestdag was en omdat deze op een zondag viel zijn de Spanjaarden nu vandaag, maandag vrij. Snel Google maps raadplegen of we wel een bus kunnen nemen, terwijl we wel alvast de goede kant op lopen. Dan blijkt dat het maar 20 minuten lopen is, dat halen we wel! En in de bus kunnen we ruim 2 uur uitrusten voor we bij Setenil zijn.
Als we bij de bus zijn vraagt Vanessa, de reisleidster bezorgd hoe oud mijn moeder is. Ik antwoord 89 jaar, maar super fit, we zijn net aan komen wandelen. Vanessa legt uit dat de bus Setenil niet in kan en dat de weg er naar toe omhoog loopt. Maar geen zorgen, ze zal zorgen dat we met een toeristentreintje mee kunnen.
En zo rijden we door de Sierra Nevada naar Setenil.
In Setenil staat het toeristentreintje klaar en voor 2 euro mogen we heen en terug mee rijden. In Setenil bewonderen we de half in de rotsen gebouwde huizen.
Er is ook een uitzichtpunt (mirador del Carmen). Vanessa wil niet dat mama de 91 treden oploopt en blijft met haar beneden terwijl ik snel even wat foto's ga maken.
Na een lekker kopje koffie rijden we verder naar Ronda. Daar krijgen we een rondleiding van een lokale gids. Eerst naar het uitzichtpunt aan de rand van de klif.
(Ook even een foto voor Annemarie, die dacht dat wij twee lange dames waren, mijn moeder is een ukkie)
In Ronda is ooit het stierenvechten begonnen. Er komen beroemde stierenvechters vandaan.
We lopen verder naar de kloof (Tajo de Ronda) van de Guadalalevin rivier bij de puente Nuevo. Indrukwekkend!
We lunchen bij een restaurantje op een plein in het oude deel van Ronda
En dan is het weer tijd voor de terugweg.
Alweer een dag met een gouden randje.

Ontzettend mooi gebied he