15-6-2025 Via Vezelay-Puy, Notre Dame de l'Hermitage col de Béal, 19 km (1606 km, 72 dg)
15 juni 2025 - Saint-Pierre-la-Bourlhonne, Frankrijk
Nog even terug naar gisteravond. Na de Vespers is het diner. De Poolse pastoor komt bij de drie Nederlandse pelgrims aan tafel zitten. Zijn vader heeft ooit in Nederland gewerkt, maar zelf is hij er nooit geweest. Het is een heel gezellige man. Als onze karaf wijn leeg is zorgt hij voor een nieuwe. Aan het eind van de maaltijd moeten we beslist zijn "bier" proeven. Als ik proost met "sto lad" wordt er gelijk gezongen.
Na het diner moeten we van hem naar een video kijken. Het is een informatief filmpje over het klooster. Er blijkt een heel oud Maria beeldje te staan. We hebben na de video even discussie over hoe oud het nu was (3e of 13e eeuw) en besluiten het aan een zuster te vragen. Het is 12e eeuws en ze wijst ons waar we het kunnen vinden.
Vannacht onweert en regent het flink. Vanmorgen om 8 uur naar de Lauden en aansluitend ontbijt met vers gebakken brood. We eten er flink van.
We zijn dus relatief laat weg, maar we hebben niet zo'n lange etappe vandaag en bovendien wordt het maar 18 graden.
Nog een terugblik op het klooster.
We wandelen door een fijn bos omhoog.
De wolken hangen erg laag vandaag.
We zien weer een oude grenssteen (13e eeuw)
Het gaat gestaag omhoog tot 1200 meter, daarna dalen we weer een stuk af.
We horen al een tijdje wat gerommel in de verte. Niet veel later begint het te regenen. Snel de regenkleding aan. Het regent flink en het onweer komt rap dichterbij. We besluiten de wandelstokken op het pad te laten en een stuk verder onder een boom te schuilen. Het onweer komt tot op 1 km en trekt dan snel weer weg. Als we verder stappen is het al snel weer droog en we genieten weer volop van het landschap.
We gaan weer klimmen naar de col de la Loge op 1275 meter.
De col ligt in de wolken (1253m).
We lopen verder door mooi bos met afwisselend fijne en iets minder fijne klauter paden.
We zien een steigerpad en gaan een kijkje nemen.
Hel leidt naar een uitleg bord over kennelijk een bijzonder stukje heideveld.
Als we verder klimmen naar de col de Béal komen we in meer open terrein.
Door de lage wolken valt het uitzicht wat tegen.
De bergtop zelf hangt in de wolken
Do col met de Auberge en berghut zijn wel te zien (1390m).
Eenmaal bij de Auberge drinken we eerst wat. Dan krijgen we de sleutel van de gite en ons diner en ontbijt in een grote bak. Zelf op te warmen vanavond.
Morgen hebben we een lange etappe waarbij we over het hoogste punt van de route komen.

Leuk jullie verslag te lezen.
Hartelijke groet.