7-10-2024 Via Monastica: Zoutleeuw - Jauche, 27 km; (677 km, 29 dagen)
7 oktober 2024 - Geten, België
Omdat het niet lukte om tussen Zoutleeuw en Jauche (spreek uit "sjoosh"), een overnachting te vinden hebben we noodgedwongen een langere afstand vandaag. Ik had uitgepuzzeld dat Krijna met 2 bussen en een flinke omweg in een uur tijd in Wange kon komen. Alternatief was 15 minuten met een taxi. Toen we gisteravond onze gastvrouw vroegen hoe we een taxi konden bellen, stelde ze spontaan voor om zelf Krijna naar het kerkje in Wange te brengen.
Na een fantastisch ontbijt en met een stevig lunchpakket vertrek ik om 9 uur. Nog eenmaal langs Lakenhal en Sint Leonardus kerk.
Zodra ik Zoutleeuw uit ben loop ik op "geklasseerde" (monumentale) kasseien weggetjes.
Later volg ik de hele tijd de Kleine Nete over een prettig lopend grindpad.
Het bankje in het groen sla ik maar over.
De Kleine Nete blijkt een belangrijke frontlinie in de tweede wereldoorlog te zijn geweest.
Ter hoogte van Orsmaal spreekt een man me aan die folders rond brengt voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend weekend. Hij is ook een wandelaar en organiseert op zaterdag wandelingen van 20-30 km. Het houdt hem jong zegt hij. Hij blijkt 75 jaar te zijn.
Na 8 km stappen ben ik bij het kerkje van Wange.
Op een bankje drink ik mijn koffie terwijl Krijna gebracht wordt.Samen lopen we verder door de velden.
We lopen bijna ongemerkt Wallonië binnen. Het wegdek verandert precies op de grens.
Als we toe zijn aan een lunchpauze lopen we een niet erg uitnodigend bankje aan de rand van Neerheylissem voorbij. Even later lopen we bijna tegen een mevrouw op die enthousiast wordt als ze ziet dat we de Camino lopen. Ze vertelt dat ze zelf volgende week de Camino Portugues gaat lopen. Ze nodigt ons uit voor de lunch. We lopen met haar 2 km terug (!) en krijgen heerlijke koffie voor bij ons brood. We kletsen gezellig. Ze biedt aan ons met de auto terug te brengen naar waar ze ons tegen kwam en omdat we terug gelopen zijn zet ze ons een stuk verder af. Niet erg want dat was gewoon een stuk straat. Nu lopen we direct weer een mooi pad op:
Bij het landgoed van de voormalige abdij maar nu kasteel Hélécine is het weer genieten.
We komen weer de Kleine Nete tegen die hier natuurlijk anders heet.
Even later gaan we de E40 onderdoor.
We lopen daarna licht heuvelend tussen enorme akkers door.
Het uitzicht op het dorpje Marilles is mooi.
Snel daarna bereiken we de rand van Jauche, waar we eerst een praatje maken met een oude vrouw, daarna een mooie holle weg op worden gestuurd
en langs een oude watermolen komen.
In het centrum van het plaatsje is een oud gerechtsgebouw
en een Sint Maarten kerk die natuurlijk dicht is.
Daarna zijn we vlot bij onze overnachting in een fraai oud huis.
Zoals steeds treffen we een warm onthaal. We mogen mee eten en krijgen een biertje. Weer fijne gesprekken!
De 27 km gingen goed en het weer was fantastisch.
Overpeinzing van de dag: "Wat kan je doen om duurzamer te leven?"
Antwoord: heel veel! Vooral minder nieuwe dingen kopen. Zoveel mogelijk hergebruiken en als je iets nieuws koopt dan moet het kwalitatief goed zijn en lang mee gaan.
Leuk dat je me volgt via deze blog! Als je wilt bijdragen aan mijn actie voor genetische zorg in Suriname, kijk dan even bij mijn profiel voor meer informatie. Doneren doe je hier: Genetica in Suriname