1-11-2025 Stellingenpad: Appelscha - Vledderveen, 21 km
1 november 2025 - Vledderveen, Nederland
Het plan was om dit weekend het Waterliniepad af te maken, maar het lukte mij niet om geschikte overnachtingen te vinden. De enige Vrienden op de Fiets adressen die handig lagen waren of met vakantie of de logeerkamer aan het opknappen. Dan maar alvast beginnen met een nieuwe route. We kiezen voor het Stellingenpad dat zeer goede recensies heeft gekregen (wandelroute van het jaar 2023).
De weersvoorspelling wisselde de afgelopen week met de dag, van heel optimistisch (20 graden!) naar bar slecht. Nu verwachten we vandaag veel regen maar morgen droog en overmorgen grotendeels droog. We gaan het zien.
Als ik een vroege bus en trein neem waait het behoorlijk, maar het is nog droog. Als ik in de bus van Assen naar Appelscha zit stapt mijn Groningse wandelvriendin in. In Appelscha regent het helaas en het bushokje wordt benut om de regenkleding aan te trekken.
Al snel lopen we het bos in dat er mooi herfstig uitziet.
Het is een prachtige route, maar regen en foto's maken gaat niet goed samen.
Ik ben onder de indruk van het grote Aekingerzand, een nat heidegebied.
Na ruim een uur lopen wordt het even droog en we genieten van het Canada meer (een zandwinput).
Bij Landal Hunerwold kunnen we geen koffie krijgen en dus gaan we even van de route om bij een cafetaria in Zorgvlied op te warmen. Inmiddels is het weer gaan regenen.
Grote karrenwielen markeren een eeuwenoud karrenspoor op het Doldersummerveld.
We lopen het gebied van de veenkolonie van Weldadigheid binnen.
Het vrouwenveld
Ook hier zijn natte heidevelden.
En hier en daar nog een oude kolonie woning.
Daarna kronkelen we door Boschoord, een oud productiebos.
Na Boschoord is het hoogtijd voor warme chocolademelk bij de Werkhorsthoeve.
Ondertussen is het alweer even droog.
Om 17 uur lopen we het laatste stukje naar ons overnachtingsadres bij een oude boerderij net buiten Vledderveen.
Onze gastvrouw brengt ons 's avonds naar Doldersum om te eten en haalt ons ook weer op.
Nu hopen dat de kranten hun werk doen en onze schoenen morgen weer droog zijn.