11-10-2024 Via Monastica: Anhée - Hermeton sur Meuse, 19 km; (758 km, 33 dagen)
11 oktober 2024 - Hermeton-sur-Meuse, België
Na een goede nacht slapen (we hebben elk een eigen kamer), staat het ontbijt voor ons klaar. De gastvrouw en haar man zijn al weg. Een uurtje later sluiten we het huis af en doen de sleutel in de brievenbus.
Vandaag dus gekozen voor een alternatieve route, korter maar met een klim en afdaling omdat een bocht van de Maas wordt afgesneden. Omdat we pas om 18 uur in ons airBNB appartementje terecht kunnen en het mooi weer is, doen we het rustig aan en bekijken van alles onderweg. Daardoor lopen we toch nog ruim 19 km.
We lopen in Anhée weer naar de Maas en volgen deze richting Dinant.
Het water staat nog steeds hoog.
Op het wandelpad liggen aangespoelde visjes.
Vlak voor Bouvignes-sur-Meuse komen we een oud lavoir (1901) tegen.
Bij Bouvignes-sur-Meuse gaan we even van de route af.
We lopen naar de Lambertuskerk (1217), die volgens ons gidsje een bezoek waard zou zijn. Maar helaas is ook deze kerk dicht.
Hij ligt wel aan een leuk pleintje met in het "Spaanse Huis" (1580) een museum over de middeleeuwen.
De entree is maar 3 euro en we bezoeken met veel plezier dit leuke, maar verder uitgestorven museum. We spelen er zelfs een soort "wie is het?', maar dan met middeleeuwse pullen. Hieronder een impressie.
De vriendelijke dame van het museum geeft ons een stempel en we lopen verder naar Dinant. Daarvoor steken we de stuw bij Dinant over.
Aan de overzijde lopen we eerst naar de abdij van Leffe. We hadden oorspronkelijk hier in plaats van in Anhée willen overnachten maar het gastenverblijf was dicht tot 19 oktober. De abdijkerk is open, er is een dienst aan de gang. We volgen een stukje dienst en verlaten dan weer stilletjes de kerk. Op weg naar de volgende kerk: de Collegiale Notre-Dame.
Er is geen stempel te vinden, maar wel andere kerk schatten.
Hoog tijd voor koffie! We bevinden ons natuurlijk in de stad van Adolphe Sax.
Over de Charles de Gaulle brug lopen we weer terug naar de andere Maasoever. Een prachtige terugblik op de Notre Dame en de citadel boven de stad.
We gaan nu de "vieux chemin de Givet" volgen en klimmen dus gestaag omhoog.
Eerst over een asfaltweg die langs het Maison de Leffe loopt, een voormalig klooster, nu een bier museum.
De entree is inclusief proeverij. Dat lijkt ons geen goed plan, dus laten we dit museum links liggen. Asfalt maakt plaats voor gravel, met nog steeds mooi zicht op Dinant en citadel.
Zo bereiken we de hoogvlakte en zien we achter ons alleen nog de citadel.
Nu lopen we een tijdje praktisch vlak. Op een goed lunch moment komen we bankjes tegen.
Daarna daalt en klimt de route weer even. We komen door een mooi afwisselend bos.
We komen steeds bordjes tegen die waarschuwen dat er op 12 oktober gejaagd zal worden. Gelukkig is het nu 11 oktober.
Na het bos volgt weer veel akkerland. (Let ook op de mooie luchten)
Eerlijk is eerlijk, het is af en toe behoorlijk modderig, maar het heeft dan ook 2 dagen geleden heel hard geregend.
Uiteindelijk gaan we weer afdalen richting Maas. Aanvankelijk over een asfaltweg, maar het laatste stuk is een lastig paadje door het bos.
Zo bereiken we Hastiere-Lavaux waar weer een heerlijk bankje in de zon staat. We houden onze fruit pauze.
Over de Maas lopen we naar de Eglise-Abbatiale Saint-Pierre in Hastiere-par-dela.
Gelukkig is deze wel open, want deze kerk van de benedictijner abdij bevat mooie schatten en lijkt erg op een museum:
De crypte;
Daarna lopen we weer terug naar het andere Hastiere waar wonderwel de Sint Nicolaaskerk ook open is.
Beide kerken hadden natuurlijk geen stempel dus lopen we in Hastiere-Lavaux naar het toeristenbureau. De dame achter de balie veert verheugd op als we om een stempel vragen.
Onze volgende halte is de Spar. We hebben immers een appartementje en dus kopen we eten voor diner, ontbijt en lunch. De laatste halte is natuurlijk ... een cafe. Als we onze dorst gelest hebben is het tijd om ons appartementje op te gaan zoeken. We volgen nog een stukje de oude route naar Givet, kruisen het riviertje de Hermeton
en vinden ons appartement vlakbij de kerk van Hermeton-sur-Meuse.
Het was een mooie en zeer afwisselende route en we hebben daarnaast veel bekeken. Een prima dag!
Overpeinzing van de dag: Wat is de belangrijkste les die je van je ouders hebt geleerd?
Antwoord: wat me vooral gevormd heeft is het verhaal van de talenten: dat je de plicht hebt je talenten te gebruiken. Maar ook hoe belangrijk gastvrijheid is. Bij mijn ouders kan altijd iedereen terecht met het gevolg dat ook nu nog bij hen vaak geen weekend onbezet is. Vereenzamen zullen ze beslist niet!
Leuk dat je me volgt via deze blog! Als je wilt bijdragen aan mijn actie voor genetische zorg in Suriname, kijk dan even bij mijn profiel voor meer informatie. Doneren doe je hier: Genetica in Suriname