10-10-2024 Via Monastica: Namen - Anhée, 22 km; (739 km, 32 dagen)
10 oktober 2024 - Anhée, België
Toen we gisteravond pizza gingen halen begon het heel hard te regenen en dat bleef het zo'n beetje de hele nacht doen. Het staartje van ex-orkaan Kirk. Later vandaag horen we pas over de overstromingen die dat veroorzaakt heeft.
Er waren voor vandaag de hele dag buien voorspeld met een kleine pauze ergens tussen 10 en 12 uur. We houden tijdens het ontbijt de buienradar in de gaten en vetrekken zodra het droog is.
De route van vandaag is eenvoudig: alsmaar de Maas volgen en deze aan je linkerhand houden. De hele route is dus vlak en verhard.
De beginnende herfstkleuren maken het een mooie tocht.
De luchten zijn wel somber maar het is droog en we krijgen zelfs af en toe zon.
Aan beide zijden van de Maas staan aardige optrekjes.
En af en toe zijn er indrukwekkende rotswanden.
Het water staat hoog en stroomt hard
In Wepion is een aardbei museum, maar deze gaat pas 'smiddags open.
Mooi huis
met aan de overkant het chateau de Save.
We passeren een paar stuwen met sluizen. De sluizen blijven gesloten en we zien geen enkel vrachtschip of andere boot varen.
Deze "boot" staat aan wal
Hieronder een steengroeve.
Aan een flinke lus in de Maas ligt het plaatsje Profondeville.
Deze bankjes staan half in het water.
Ondertussen aan de andere zijde:
We komen regelmatig deze bordjes tegen (weg ondergelopen)
En dat klopt:
Kasteel en kerkje van Godinne:
We zien veel treinen langs komen aan de overzijde van de Maas.
Als we Anhée bereiken gaan we eerst naar de Sint Martinuskerk. De kerk is open (!), maar geen stempel te vinden.
Dan maar even naar de Marie waar we zonder problemen een fraaie stempel krijgen. We belonen onszelf bij het plaatselijk cafe
voor we naar het vrienden op de fiets adres in Anhée gaan. Daar blijkt ineens dat Krijna er in 2013 ook overnacht heeft toen ze een andere via liep. We eten warm bij onze gastvrouw, lekker makkelijk.
De route was eenvoudig maar dankzij het droge weer (op een enkele spetter na) zeer aangenaam.
Morgen gaan we een alternatieve route doen omdat door de hoge waterstand in de Maas de passage langs de rots voorbij Anseremme zeer waarschijnlijk niet mogelijk zal zijn. Dit is een betonpaadje vlak boven het normale waterniveau van de Maas. Bij te hoge waterstand moet omhoog geklommen worden om aan de bovenzijde de rots te passeren. Ik herinner me nog de lastig klim en afdaling om de rots heen van de GR654, op smalle modderige haarspeld paadjes. Dat is niet erg aanlokkelijk. We gaan "de oude route van Givet" lopen. Deze route is korter, klimt ook het maasdal uit (alleen dan aan de andere zijde van de Maas), gaat over een hoogvlakte en daalt dan weer af naar de Maas. In ieder geval belooft het morgen goed weer te worden, dus kunnen we het rustig aan doen.
Overpeinzing van de dag: Hoe is de genetica veranderd tussen toen je begon en nu? Welke ontwikkelingen zijn daarvan goed geweest en wat had je liever anders gezien?
Antwoord: Daar is heel veel over te zeggen, maar ik wil het hier kort houden. De belangrijkste verandering is natuurlijk de enorme toename in diagnostische mogelijkheden, waarbij de verschuiving naar eerst DNA onderzoek en dan verder denken, het diagnostisch traject versneld heeft. Bovendien worden veel vaker genetische diagnoses gesteld.
Wat minder aandacht gekregen heeft zijn de gevolgen van chromosoom afwijkingen. Dit zijn vaak complexe aandoeningen waarover te weinig kennis voorhanden is.
Leuk dat je me volgt via deze blog! Als je wilt bijdragen aan mijn actie voor genetische zorg in Suriname, kijk dan even bij mijn profiel voor meer informatie. Doneren doe je hier: Genetica in Suriname