11-4-2026 Via Podiensis: Le-Puy-en-Velay - Saint-Privat-d'Allier, 24 km (1769 km, 79 dg)
11 april 2026 - Saint-Privat-d'Allier, Frankrijk
Gisteravond heeft Isabelle prima voor ons gekookt. Met 5 pelgrims is de gite vol. Mijn bedje:
Vanmorgen om 6:15 staat het ontbijt klaar en vlak voor 7 uur lopen we naar de kathedraal voor de pelgrims mis.
Aan het einde van de mis gaat het grote hek in de vloer van de kathedraal open (zie video). Ik daal af en mijn via Podiensis is officieel begonnen.
Ik loop samen met een Frans-Italiaanse pelgrim (Klea) die goed Engels spreekt. We hebben aardig hetzelfde tempo. De route gaat gestaag omhoog en we zien Le-Puy-en-Velay onder ons verdwijnen.
Het is mooi weer en we genieten van het landschap.
We komen vandaag een aantal oude Romaanse kerkjes tegen. De eerste is de 12e-eeuwse kapel van Sint Christoffel.
We zien ook veel oude wegkruisen.
De kapel van Saint Roche
En het landschap blijft mooi.
Deze twee genieten ook van het mooie weer:
En de vele wit bloeiende struiken en bomen zijn prachtig.
We blijven alsmaar geleidelijk steigen
Tot we mogen afdalen vanaf het vulkanisch plateau naar de Allier.
En zo bereiken we Saint-Privat-d'Allier
Waar ik overnacht in de gite van een Marokkaanse Fransman. Het ziet er prima uit.
Na een heerlijke douche wandel ik nog even het stadje in. Als eerste omhoog richting kerk met formidabel uitzicht.
Daarna naar de lokale Auberge waar ik neer strijk bij een Canadese die in dezelfde gite slaapt als ik. Even op het terras kletsen en genieten van een glaasje witte wijn. Dan een foto van het beest van Gévaudan.
Dit was waarschijnlijk een grote wolf die rond 1767 vrouwen en kinderen doodde in deze streek.
Terug naar de gite voor deze blog en een Marokkaanse maaltijd!
Route en hoogteprofiel van vandaag:
Marlies:11 april 2026Weer een fijn verslag. We wandelen en genieten met je mee, al blijven we in Drenthe.