12-5-2025 Via Monastica, Oignies-en-Thierache - Rocroi, 19 km (842 km, 38 dg)
12 mei 2025 - Rocroi, Frankrijk
We doen al vroeg de sleutel van onze chalet in het sleutelkluisje en gaan op pad. Goed uitgerust op de heel stille camping.
Na een open stuk gaan we direct het bos weer in.
Brede bospaden volgend komen we bij een mooi ven.
Daar staat een prima schuilhut voor de koffie pauze.
Vanaf deze hut volgen we mooie smalle en afwisselende bospaden.
In het bos ontmoeten we 2 Belgische pelgrims. We maken een praatje en zien elkaar nog 2 keer vandaag. Dat zal waarschijnlijk de komende dagen vaker gebeuren.
Het bos wordt opener en we bereiken een soort plateau.
Dan dalen we af naar het grensplaatsje Gué-d'Hossus waar we Frankrijk binnen gaan.
Vanaf hier hebben we de keuze tussen een route door dorpjes of door het bos naar Rocroi. We kiezen het laatste en dat blijkt een prima keuze.
Na onze lunchpauze in een bushokje zijn we al verrassend snel in het vestingstadje Rocroi.
We willen onze rugzakken bij het gastgezin stallen, maar gastvrouw Céline blijkt niet thuis te zijn. Dan maar eerst naar de kerk (dicht natuurlijk), de mooie markthal en een stempel halen bij de Mairie.
Helaas blijkt het museum over de vestingwerken op maandag dicht te zijn. We gaan opnieuw tevergeefs naar ons gastadres. Een belletje met de gastvrouw stelt ons gerust. Ze is even weg maar zal ons waarschuwen als ze thuis is. Dan maar met de rugzakken om de fortificaties bekijken.
Eenmaal bij het gastgezin maken we kennis met Céline. Vanavond eten we met haar en haar man mee. Lekker relaxt.