16-6-2025 Via Vezelay-Puy, col de Béal - Sichard, 22 km (1628 km, 73 dg)
16 juni 2025 - Saint-Anthème, Frankrijk
Het is behoorlijk koud op de col de Béal als we vanmorgen opstaan. Koud, winderig en heel mistig. We zitten middenin de wolken. Er wordt pas later op de dag zon voorspeld en als pelgrim kun je daar niet op wachten. Dus vertrekken maar ...
Het is zo mistig dat we ons in eerste instantie niet goed kunnen oriënteren en bijna de verkeerde kant oplopen. Uiteindelijk lukt het op de gps prima. We mogen gelijk flink gaan klimmen van 1300 naar de Peyre-Mayou op 1542 meter. De route loopt vlak langs de top, maar wij kiezen een pad dat over de top gaat.
Er staat een harde en koude wind en uitzicht hebben we uiteraard niet.
We dalen weer wat af om vervolgens richting Pierre-sur-Haute te klimmen. Die passeren we op 1600 meter, de echte top (1634m) ligt op militair terrein.
We wandelen al stijgend en dalend verder waarbij we gelukkig steeds meer zicht krijgen, ook omdat we geleidelijk aan lager komen te lopen. Met de koffiepauze in de beschutting van wat lage boompjes zien we al dit;
We lopen nu steeds over grote graslanden, waarbij we steeds door hekken en over veeroosters moeten. Er lopen koeien en schapen.
En het laatste hek:
Er volgt een stukje bos, heerlijk even geen wind.
Dan zien we een zijpaadje dat naar een mooie rotspuist in het landschap gaat.
We tillen onze rugzakken door een smalle doorgang met prikkeldraad.
En lopen naar de grote steen van Bazanne.
Ik klim er vlot tegenop en geniet van het uitzicht.
Terug naar de route.
Het gaat vlot en we dreigen veel te vroeg bij onze overnachting te komen. Daarom maar extra genieten van de vele verschillende bloemen die we zien zoals wilde viooltjes
En de gele gentiaan
Het landschap is nu ook veel afwisselender
In Sichard nog een mooi uitzicht
We slapen lekker luxe in een B@B.
Het enige adres waar we terecht konden op loopafstand van de col de Béal. Alhoewel de afstand wel mee viel. Volgens het boekje zou het 25 km zijn, maar het waren er maar 22.