10 april 2019, dag 9: Beyries - Orthez, 18km (197 km)
10 april 2019 - Orthez, Frankrijk
Prima geslapen in de feestzaal. Gebakken eieren met spek voor ontbijt.
Beyries is een verzameling wijd uit elkaar liggende huizen. Bij een huis zien we een bord dat pelgrims op de binnenplaats water kunnen tappen. Even later komen we langs het bescheiden kasteel van Beyries.
Het is zwaarbewolkt maar droog. Geen zicht op de Pyreneeën vanmorgen. De route gaat over rustige asfaltweggetjes en onverharde paden. Zo verlaten we les Landes en stappen de Atlantique-Pyrenee binnen.
Sault-de-Navailles is een aardig dorpje aan de rivier Luy-de-Bearn en met een prima supermarkt. Is de lunch ook weer geregeld.
We stappen verder in een prachtig landschap waarbij we ook door een stukje bos met spreuken komen. Hier en daar zijn fruitbomen gepland voor pelgrims, maar daar hebben we in dit jaargetijde niet zoveel aan.
We klimmen flink omhoog naar het kasteel van Sallespisse waar een bankje staat voor de koffiepauze.
Er volgt een lang slingerend en licht op en neer gaand weggetje op de heuvelrug met prachtige uitzichten en ook nog een stukje bos met smalle paden. Een klein uur voor Orthez lunchen we in een weiland met notenbrood en makreel. Ondanks de dreigende lucht is het nog steeds droog. Sint Jacobus is ons goed gezind vandaag.
Na de lunch dalen we af naar Orthez. We komen langs de tour Moncade en het oude hopital la Lune, waar de pelgrimsherberg is. We posteren ons op een terrasje voor de VVV, die om twee uur open gaat. Er zijn immers maar 6 bedden in la Lune.
Nadat we ons in la Lune geïnstalleerd hebben maken we een kleine rondwandeling langs de bezienswaardigheden van Orthez en kopen eten om vanavond zelf te koken.
Harry Rullmann:10 april 2019Hallo Conny, ik volg sinds begin april je tocht, veel herkenbaars van mijn eigen tocht in 2011 en vanaf Mont-de-Marsan in 2014. De pelgrimsherberg in Orthez is echt een bijzonder plekje! Ik wens je nog veel mooie km's en vanaf St.J.P-d-P veel mooie ontmoetingen.
Margreet:11 april 2019Genietend van de levendige verhalen en prachtige foto's is het bijna meewandelen vanuit de luie stoel. Nog veel moois gewenst!