30-5-2024 Jacobspad Amsvorde: Rolde-Westerbork, 26,5 km (96 km, 4 dg)
30 mei 2024 - Westerbork, Nederland
Er zijn nog twee fietsende gasten op mijn overnachtingsadres en samen met de gastvrouw hebben we een heel gezellig ontbijt.
Om half tien ga ik op pad, het zonnetje schijnt. Ik verlaat Rolde en loop het Boerbosch in.
Een klein tunneltje brengt me onder de N33 door. Na landerijen
volgt weer bos met heel veel heide: het Westersche Veld.
Na een uur lopen kom ik bij een prima bankje, maar buienalarm zegt dat het over een half uur heel hard gaat regenen dus besluit ik door te lopen naar het cafe in Amen.
Een overwoekerd pad
brengt me bij de weg naar Amen.Ik kruis het Amer Diep,
waarna de route weer een slinger maakt het dal van het Amer Diep in. Eerst over een keurig gemaaid pad.
Het is er prachtig.
Bij weer een mooi bankje
besluit ik te kijken of het cafe in Amen wel open is. Niet dus. Okay dan hier koffie met uitzicht:
Er komt een vrouw met hond langs, de eerste wandelaar die ik tegenkom vandaag! We kletsen even gezellig. Het is nog steeds droog!
Ik geniet verder van het prachtige traject langs het Amer Diepje.
Het cafe in Amen is inderdaad dicht. Ik wandel verder tussen akkers tot ik weer het bos ingestuurd wordt. Een heel lang smal graspad op een soort walletje.
Het is een weinig belopen pad en heel stil. Het is gelukkig droog maar al snel zijn mijn sokken nat van het natte gras.
Als ik 2 km verder het pad af kom staat er een heel duidelijke markering naar een fietspad terwijl mijn gps de andere kant op wijst. Dat is bijzonder want tot nu toe liet de markering af en toe te wensen over. Zou dit de route wijziging zijn waar Erick me voor waarschuwde? Het is inmiddels gaan regenen en ik heb geen zin in klimmen en klauteren. Even snel checken op internet en inderdaad, mijn 2 weken geleden gedownloade gps track blijkt niet up-to-date. In de regen loop ik verder, poncho aan en banaan in de hand want eigenlijk is het allang lunch tijd. Fietspad en rechte weg zijn een beetje saai maar lopen wel lekker door.
Zo kom ik langs de radiotelescoop van Grolloo.
Er staan twee fietsers te schuilen en we maken een praatje. Ik ben blij met mijn nieuwe wandelbroek. Hij blijkt licht water afstotend.
Als het iets minder hard regent loop ik verder. O, wat zou ik nu graag een Duitse Schütz Hütte tegen komen.
Het bankje bij de uitkijktoren Holmers-Halkenbroek is geen optie, het is er drijfnat en het regent nog steeds,
maar in de toren zelf zit ik prima droog!
Lekker rustig lunchen tot het weer droog is. Na mijn lunch schijnt het zonnetje en klim ik omhoog voor het uitzicht.
Ik wandel verder door het Elper Noordenveld.
Het is kennelijk een goed jaar voor het vingerhoedskruid. Ik heb er al heel veel gezien.
Ook Elp is een aardig Drents dorp.
Vlak voor ik bij het Oranjekanaal kom plof ik neer op een picknick bank. Het is nog steeds droog maar mijn sokken zijn nat door de vele graspaden en dus heb ik een blaar. Schoenen en kousen uit en droge sokken opdiepen uit mijn rugzak.
Als ik weer loop belt mijn gastvrouw hoe laat ik er denk te zijn. Ze moet weg maar wil me eerst gezellig opwachten.
Ik zet er de pas in en loop langs Oranjekanaal
en de Westerborkerstroom
naar Westerbork met zijn Stefanus kerk (helaas geen stempel)
En gezellig is de ontvangst bij mijn gastvrouw! We kletsen een tijdje waarna ik ga douchen en de lokale Chinees ga opzoeken.
Toch weer ruim 26 km gelopen vandaag (en voor het eerst echt moe bij aankomst).
Morgen een 30+ route, vroeg naar bed dus!
Overweging van de dag:
Waar ga je jezelf over een jaar mee feliciteren? - Nicole
Tja, ik kan me er natuurlijk makkelijk van afmaken en zeggen: met de goede beslissing om vervroegd met pensioen te gaan.
Ik hoop echter mezelf te kunnen feliciteren met het feit dat het financieel gelukt is onze veel belovende Surinaamse kandidaat aan de opleiding tot klinisch geneticus te laten beginnen.
En verder hoop ik natuurlijk dat Peter en ik dan allebei nog steeds gezond zijn zodat we onze hobbies kunnen blijven doen en veel samen met de camper op pad kunnen.
Leuk dat je me volgt via deze blog!
Als je wilt bijdragen aan mijn actie voor genetische zorg in Suriname, kijk dan even bij mijn profiel voor meer informatie. Doneren doe je hier: Genetica in Suriname
Hilda:30 mei 2024Leuk Conny, ik lees je verhalen en je gaat goed. Succes en geniet, groetjes Hilda
Pauline Bouman:30 mei 2024Zo komen we een via jou een boel namen tegen van dorpjes waarvan we het bestaan niet (meer) wisten en leuke routes. Mooie foto’s maak je!
Erick:1 juni 2024Prachtig he en zo rustig, wat anders dan het Pieterpad