13-4-2026 Via Podiensis: Saugues - Domaine de Sauvage, 21 km (1810 km, 81 dg)
13 april 2026 - Chanaleilles, Frankrijk
Ook in de gite in Saugues worden we prima verzorgd met een goed en royaal diner en uitgebreid ontbijt. Ik slaap in een kamer met een Amerikaanse (Rachel) en twee Frans-Spaanse neven (Ruben en Alphonso) die ik al eerder ontmoette. In goed overleg spreken we af de wekker om 7 uur te zetten. Helaas is de Amerikaanse al net zo'n enthousiaste snurker als de Canadese met wie ik eerder de kamer deelde. Enfin, het hoort erbij en ik heb in ieder geval lang genoeg in bed gelegen. Nog voor de wekker gaat komt Alphonso melden dat het sneeuwt en als we naar buiten kijken ziet het er inderdaad behoorlijk wit uit.
Ik vertrek vandaag alleen en neem volop de tijd om foto's te maken. Het sneeuwt gestaag door, geen natte sneeuw maar sneeuw die kraakt onder je voeten als je erover loopt.
Ik ben helaas vergeten om heet water te vragen voor mijn thermoskan, dus ben ik voor koffie afhankelijk van een bar. Ook kom ik erachter dat ik mijn kleine oppropbare Decathlon rugzakje in de gite heb achtergelaten. Geen ramp, maar die was handig geweest als ik om wat voor reden dan ook gebruik zou moeten maken van rugzak transport (dan had ik nog een klein dag rugzakje gehad).
Als ik een dorpje doorloop hoop ik op een bar. Ik zie een klein stenen gebouwtje met een jakobsschelp op de deur. Ik loop er naartoe doe de deur open en de warmte komt me tegemoet. Er is een pelgrim die er vannacht geslapen heeft. Ze heeft de houtkachel opgestookt en er staat een pan water op het hout fornuis.
Ik ben blij met heet water, zij met mijn Nescafe. Het duurt even voor het water de juiste temperatuur heeft en dus heb ik een aardig lange pauze.
Daarna de sneeuw weer in. De omgeving is prachtig maar het voortdurend sneeuwen maakt het moeilijk dat op de foto vast te leggen. Bovendien gaan alle foto's op elkaar lijken.
Voor ik het weet heb ik alweer bijna 2 uur gelopen en kijk ik uit naar een lunchpauze plek. Ik zie bij een soort kraampje, die helaas gesloten is, overdekte picknick banken staan waar al 2 pelgrims zitten. Ik sluit me bij hen aan.
Heel comfortabel is het niet (lees: winderig en koud), dus wordt het een korte pauze. Het is dan nog maar 7 km naar mijn overnachting maar het lopen in de sneeuw wordt steeds zwaarder en bovendien moet er weer geklommen worden.
Met af en toe een hindernis
Zo bereik ik het Domaine de Sauvage
Hier is in een oude boerenhoeve van de Tempeliers waarin een groot pelgrims hostel in gevestigd.
Ik ben blij dat ik er ben. Het was vermoeiend lopen en mijn voeten zijn nat, door de sneeuw die steeds op de schoenen blijft liggen (gisteren na een hele dag regen waren mijn voeten nog droog). Ik ben er al om half drie, maar mag gelukkig wel al mijn kamer in (volgens de info mocht dat pas vanaf 4 uur). Als eerste op de 6 persoonskamer kan ik mijn bed uitzoeken en een heerlijke warme douche nemen.
Morgen is het waarschijnlijk mistig en koud, maar droog.

Maar wel mooie plaatjes